Адрес: Пловдив, България

Денонощен спешен ключар 24/7

Автоключар или да си отключим колата сами?

Мъжка ръка отключваща автомобил

Може би на всеки се е случвало да остане заключен извън колата си. Белята може да стане съвсем мигновено, като без да искаме сме забравили ключовете си в колата или са се счупили в ключалката. Най-вероятно ще искаме да си отворим възможно най-бързо. Хората прибягват до всевъзможни методи, за да отключат колите си, като някои от тях съвсем не са безопасни или подходящи. Например, ако заложим да отворим вратата на колата си със метална закачалка или тънка отвертка рискуваме да повредим боята и механизма на ключалката. Някои по-нови коли пък имат защитни системи за самозаключване, в случай че някой се опита да ги отвори. Всичко това, колкото и да помага в определени ситуации, толкова може и да пречи, когато бързате. Първата реакция, когато се заключите извън колата е да се обадите на ключар. Те са професионалист в отключването на моторни превозни средства и ако няма някакви усложнения могат да се справят с ключалките за 10 минути. Как обаче успяват? Ето някои от проверените им техники:

  • Първият и най-популярен метод е да използват гаечен ключ и гребло, за да отключат вратата. Този метод не причинява щети и е бърз, поради което се използва често.
  • Друг метод, който ключарите използват се нарича байпас на ключалката. Използва се въздушен клин. Клинът представлява малък гумен мехур, към който е прикрепена дълга тръба. Клинът се поставя в пролуката на вратата, а след това мехура се напомпва, за да се разшири и по този начин вратата се отваря. Единственият проблем на този метод е минималната повреда, която може да причини.
  • Понякога се случва и ключът да се счупи в ключалката. В тези случаи крючарите използват специална машина, за да го изтеглят от ключалката. Колкото и лесно да звучи са нужни специални умения, за да стане това без да се повреди механизма.
  • Някои модерни автомобили имат системи против грабеж, които понякога не позволяват колата да се отвори дори и с ключ. В тези моменти ключарите използват декодер, с който да определят стойностите на електрическо съпротивление на колата. След това използват механичния код, за да направят ключ дубликат без да използват оригинала. Добрите ключари трябва непрестанно да са в крак с новите технологии, за да може да имат адекватна реакция на различните видове заключвания.

Мъж закопчава колана си в автомобил

Защо да не се опитваме сами да отключим колата си?

В опит да се справите сами със стресовата  ситуацията може да навредите на автомобила си. Нека си признаем, че не всички сме “гуру” на тема коли. Другото което е важно да се отбележи - има различни типове заключване на автомобилите и в зависимост от тези  типове, има различни техники на отключване. Най-често препоръчваните методи за отклчване са тези, в които присъстват инструменти като клинове, куки, телове и шперцове. Да, те работят, но е важно да знаете - само в ръцете на професионалисти! Ако Вие се опитате да влзете в ролята на ключар, това което ще се случи е увреждане на колата, но не и отключване.

При търсенето на алтернативни решения ще срещнете и отключване с връзки за обувки, закачалки, фибички и подобни. Нашият съвет е да не експереметирате, а да намерите нужния професионален автоключар. В противен случай може да Ви излезе много скъпо, ако сами навредите на механизма за заключване и след това трябва да се смени целия. Автоключарят винаги е по-доброто решение. Той ще е запознат с множеството защити и начините им за преодоляване. Освен това ще има и нужните инструменти, които няма да наранят колата Ви. Това означава, че ще Ви спести време, нерви и излишни разходи. А вие със сигурност вече сте изгубили достатъчно време, като сте се заключили извън колата. По една случайност, това винаги се случва в най-неподходящото време.