Адрес: Пловдив, България

Денонощен спешен ключар 24/7

Кои са най-често използваните метали при изработката на ключове?

различни видове ключове размери и метал

Замисляли ли сте се от какъв материал са направени вашите ключове? Най-вероятно, не сте отделяли време за подобни размисли, макар и ключовете да са един от най-важните предмети, които носим ежедневно с нас. Разнообразието им наистина е впечатляващо - малки, големи, в различни форми и от различни метали.

Изглежда има толкова много различни видове ключове, че няма как всеки един вид да няма свои преимущества и недостатъци. Днес ще ви разкажем за металите, от които се изработват ключовете. На пръв поглед, може да ви се стори, че всички ключове са от един и същи метал, но това е далеко от истината.

Защо се използват различни метали?

Преди да разгледаме някои от различните видове метали, използвани за направата на ключове, трябва да попитаме защо изобщо има разнообразие, като и един метал може да свърши добра работа. В миналото определено се е използвало само ковано желязо, но днес ситуацията е различна. Не е тайна, че цената е значителен фактор при избор на метал от производителите. Освен това е важно и колко издръжлив е метала, за да не се огъва или чупи лесно. Можете да откриете ключове, изработени от стомана, месинг, алуминий и др. Нека да не забравяме фактът, че освен функционалност, ключовете трябва да притежават и естетика. Според специалисти, най-красивите ключове са изработени от алуминий.

ключ с ключодържател малък размер

Кой метал се използва най-често?

Днес почти всички използват стомана. Тя е може би най-разпространеният метал между ключарите в Пловдив. След нея, по популярност се нарежда месингът. Чак на трето място в тази класация попада кованото желязо. Това се дължи и на това, че много от старите ключалки и ключове са от ковано желязо. То е много трудно да се повреди и все още голяма част от тези ключове и брави са здрави. Много рядко притежателите на стоманен заключващ механизъм от стомана се нуждаят от спешен ключар, за ремонт или подмяна.

Какви ключове можете да срещнете

Макар и не толкова разпространени, може да попаднете на ключове и от цинк или никелово сребро. Те не са много разпространени, така че това е по-скоро рядкост. Алуминият и месингът могат да бъдат боядисвани и така да изпъкват повече в дамската ви чанта, а с това намалява вероятността да си изгубите ключа и да ви е нужен ключар спешно.

Кога е време за нов ключ или нов заключващ механизъм?

Със сигурност, подмяната на ключалката и на ключовете не е нещо, което го правим редовно. Обикновено чакаме до последния момент, случва се някой инцидент и тогава звъним на ключар. Хубаво е обаче, винаги да имаме едно на ум и вместо да попадаме в „почти неочаквани“ ситуации, да се погрижим за сигурността ни при първите признаци на проблем. Ако сте си загубили ключа или сте го забравили някъде, най-добре е да се обадите на ключар да подмени ключалката. По този начин няма да има причина да се притеснявате, че някой ще влезе в дома ви без вашето знание. Ако на няколко пъти ви се е сторило, че ключът ви заяжда в бравата, не чакайте да се заключите, а потърсете професионални услуги преди да е станало късно. Напълно възможно е, заключващият механизъм да се е амортизирал и следващия път изобщо да не успеете да отключите или заключите. Може дори да счупите ключа си вътре в бравата. Ако това вече се е случило, но сте успели да извадите счупената част, пак се свържете с професионалист, който да провери дали вътре механизмът не е увреден. Макар и от външната страна всичко да изглежда наред, може някой от щифтовете да се е счупил вътре.

Друга причина да смените не само ключалката, ами и цялата брава е неплавното ѝ движение. При натискането на дръжката на бравата или при завъртането ѝ, ако усетите съпротивление, най-вероятно има някакъв проблем и ще е необходимо да я погледне специалист.

Нашият съвет е, да се отнасяте отговорно към ключалките и бравите, защото те могат да ни спестят инциденти и неприятни ситуации.