Адрес: Пловдив, България

Денонощен спешен ключар 24/7

Ремонтиране на механична и на електронна брава

Ремонтиране на механична брава

Сещаме за ключарските услуги, когато вече е възникнал някакъв проблем. Често, нещо просто се случва и бравата не иска да се отвори. В тази ситуация, единственото нещо, което можем да направим е да се обадим на ключар, който да погледне ключалката и да я ремонтира. Много рядко механизма се нуждае  от смяна, в най-редовните случай лек ремонт успява да го спаси. Какво е точно ключалката? Това е механизъм, който фиксира вратата за касата, благодарение на някаква технология. Може да са зъбци, може да е език или резе, може да е и електронен чип.

Какви са причините една брава да се нуждае от ремонт?

Причините могат да са много и най-разнообразни, защото бравите са метални кутии, които имат патрон и дръжки. Механизмите им са различни спрямо модела, но функцията им винаги е една и съща - да осигурят защита. Ако по някакъв начин не си я изпълняват, значи имат нужда от ремонт. Ето, какви са най-честите причини:

  • Нарушаване на целостта на някой компонент на бравата;
  • Бравата блокира в заключено положение;
  • Ключът се е счупил вътре в бравата;
  • Езикът на бравата е станал хлабав и не държи;
  • Заключващите пластини се амортизират;
  • Дръжката се е счупила.

Голяма част от тези неща са предизвикани от амортизацията на частите. Няма как нещо да се използва дълги години и да не се изтърка, да не му се наруши целостта по някакъв начин. За да се подмени една амортизирана част от бравата е нужен достатъчен професионализъм и разбиране на различните видове брави.

Как се ремонтират обикновените брави?

Обикновените брави са механични и при тях се отваря механизма, за да се намери къде е проблема. След като той е неутрализиран, ключарят затваря обратно бравата и я поставя на вратата. Естествено, сложността и времето за изпълнение зависят от модела на бравата, нивото на амортизация и др. Механични брави са касовите брави, както и секретните. Видът на фиксацията също няма значение, и едноточковите и двуточковите спадат към механичните брави. Какви са стъпките при ремонт на една механична брава?

  1. Ако става въпрос за брава с дръжки, се премахват първо те;
  2. Премахват се металните платки и от двете страни на вратата. Те защитават механизма на бравата да не бъде изложен на неправомерни действия или влага;
  3. Последната метална платка, която е едно цяло с езика се отстранява от вратата и се подменят частите, които са за смяна;
  4. Слагат се в обратен ред всички части.

За входна врата по-сигурен модел механични брави са секретните патронни брави. Те са по-сложни за отключване и съответно носят по-голяма сигурност на хората.

ремонтиране на електронна брава

Как се ремонтират електромеханични и електронни брави?

Бравите, които не са механични, имат възможност да се монтират на две места - на повърхността или вътре в самата врата. Те работят с ток и с импулси. Начинът, по който се отключват е подаване на импулс, който се приема от бравата и тя си променя позицията - от заключено на отключено. Електромеханичните брави се монтират към механизми с дръжка и тяхното отключване е изключително трудно. При тях няма само една точка на заключване, а поне 3. Бройката им достига дори до 9. Хубавото е, че като цяло електромеханичните и изцяло електронните брави не се развалят. По-често четецът спира да работи и трябва да се подмени. Въпреки че тези брави съдържат електроника, те не са уязвими на влага. Самата метална кутия е добре запечатана и няма проблем с различните температури или влажност от заобикалящата я среда.

Ремонтирането на бравата е първото нещо, което ключарят, когото сте повикали, ще пробва да направи. Възможно е обаче, бравата или механизмите да са твърде амортизирани и ремонтът да струва по-скъпо от слагането на нова брава. В такава ситуация трябва да се доверите на ключаря и да го оставите да се погрижи за Вашата сигурност.