Адрес: Пловдив, България

Денонощен спешен ключар 24/7

Най-интересните ключалки

вечната ключалка

Удивителното при хората е, че ние винаги имаме нови идеи. Те могат да бъдат великолепни и красиви прояви на човешките способности, а също така могат да бъдат странни погрешни стъпки в изобретателно мислене, но да послужат и за основа за създаването на нещо по-добро. Едно обаче е сигурно, докато една идея не стане широко разпространена, тя изглежда странна. Всяко изобретение, включително и ключовете са били първоначално неприемани, странни и непознати. Днес обаче ключовете, ключалките, бравите са навсякъде покрай нас и нещо повече, именно ключарите са онези хора, на които имаме най-голямо доверие, че ще ни отключат, ако сме се заключили и ще се погрижат за сигурността на имуществото ни. Със сигурността никога не са се правили компромиси, днес дори ключарството започва да навлиза в един по-дигитален етап. Кои са най-странните ключове и ключалки, които са били измайсторени и каква им е била функцията? Нека да ви покажем колко интересни изобретения съществуват.

Вечната ключалката

Тези ключалки са първоначално използвани за заключване на велосипеди. Сравнително малко внимание е получил този метод на заключване, въпреки че никак не е лош. Странността на дизайна им е доста уникална. Няма дупка, в която да се вкара ключа. За да отключите е нужно да издърпате пластмасовия край на ключалката напред. Така механизмът се показва и можете да отключите, само че не пряко с ключа, ами с подвижния механизъм, който придържа и ключа. Компанията създател, както всяка компания, си защитава продукта и го маркетира, като единствената непробиваема ключалка. За съжаление, това се оказва невярно и вечната ключалка бързо изчезва от пазарите.

тръбен ключ ключалка

Тръбен ключ

Тръбните катинари са много странни на външен вид. Най-често ще видите такива модели при вендинг машините, банкоматите или при бравите на шкафовете. При тях специфичното е, че защитен пръстен обгражда ключалката и отвора.Ключът притиска метала и така механизмът се отключва. Допълнителна защита при тези ключалки е шифтът, който стои отзад и възпрепятства те да бъдат отворени чрез обикновен тръбен ключ.

bowley ключалка

Bowley ключалка

Този вид ключалки са измислени така, че да не бъдат уязвими на местата, на които останалите видове ключалки са уязвими. В резултат на това, се е получил много различен тип заключване. Ключът е широко отворен и няма компоненти, които да се виждат. Повечето ключари биха предположили, че всъщност в основата на механизма стои лост или  предпазна ключалка, но не е това ситуацията. Всъщност използват се обикновени щифтове, но по малко по-различен начин. За да се отключи този механизъм, първо се слага ключът наобратно и след това се завърта на 180 градуса. За разлика от повечето ключалки, при тази, щифтовете падат, а не се вдигат, когато се приложи напрежение.

Yale 1094 ключалка

Тази ключалка е на почти 100 години и има странността, която само миналия век може да осигури. Заключващият механизъм е система за натискане на лост. Поставяте ключа и отваряте ключалката, като я бутате по-далеч в канала. Веднага ще забележите странността на тази ключалка, като видите ключа, който представлява плоско парче метал, което има правоъгълни разрези на края, вместо по острието. Скритият заключващ механизъм го прави много труден за достъп отвън. Няма очевидни начини да заобиколите механизма, този тип ключалки са много трудни и за ремонт. Интересното е, че всичките 6 лостчета вътре трябва да се натиснат и то едновременно, за да се отключи механизма.

Gerda Tytan брава

Тази полска брава има много уникални аспекти, които я правят доста интересна. Ключът изглежда така, сякаш е просто тръбна ключалка, но след като видите щифтовете, ще знаете, че се случва много повече. Има общо 16 пина, като средно обикновените ключалки имат по 5. Дори бравите с висока степен на сигурност имат по 7.

Тази ключалка се заключва напълно при 3 завъртания. И съответно 3 завъртания в обратната посока за отключване. Най-странното е, че има вградена аларма. По този начин, ако се опитвате да я отключите без ключ, ще се включи алармата.

С течение на времето броят на странните брави със сигурност ще се увеличава. Сигурността винаги е била на първо място. Ключарите постоянно се обучават как да боравят с нови механизми, така че да може да осигуряват нужната сигурност на хората.