Адрес: Пловдив, България

Денонощен спешен ключар 24/7

Различните видове ключове и употребата им

връзка с ключове поставени на плот

Първите ключове са се появили преди около 6 000 години в Древен Вавилон и Египет, когато са били измислени и първите брави. Те са били обемни, дървени и с формата на зъб. Използвали са се за повдигане на малките щифтове, скрити в отвор, близо до болтовете.

По-късно, инженери и изобретатели в Древен Рим, са подобрили тези тежки ключове от дърво, като са ги направили по-малки, по-леки и по-здрави, с помощта на желязо. Скоро след това, големите плоски устройства за отключване, са заменени с по-малък секретен ключ, който представлява прости цилиндрични валове, с един единствен правоъгълен зъб.

Секретните ключове преживяват падането на Римската империя, с незначителни промени, като продължават да съществуват и да се използват и до днес.

В средата на 1800 г., американският машинен инженер Линус Йейл и неговият син, представят модерните плоски ключове. Те са лесни за масово производство и стават незабавен хит по целия свят.

Следват иновация след иновация, докато се стигне до различните модели, които използваме днес. И ако не сте се замисляли, обърнете внимание колко различни са всички ключове, които имате в чантата - от този за колата, през чипа, до обикновения ключ за тавана. Нека да видим кои са най-често срещаните типове и с какво се характеризират.

Транспондери (чипове)

Транспондер ключовете, наречени още чипове, много често се използват при превозните средства. Те работят с помощта на радиосигнал, който се задейства към колата. Чиповете са трудни за дублиране, което ги прави чудесно средство за защита на автомобилите от кражба. Микрочипът, монтиран в устройството е програмиран към кода за запалване. Това не позволява запалването на друго превозно средство.

Транспондерите са скъпи и трудни за чупене ключове. Освен това, са едни от най-безопасните на пазара.

Ключ с лазерно рязане

Известни са още, като вътрешни ключове за кола. Обикновено са по-дебели и по-здрави. Те са  еднакви и от двете страни, така че колата да може да запали, независимо как е поставен ключът. Сложната им изработка и точността им, осигурява допълнителна сигурност на собственика. За да дублира този тип ключ, човекът трябва да има достъп до специализирана техника. Ключарите са в състояние да ги изрежат, с помощта на вътрешна машина.

Този тип заключващи устройства започват да се появяват през 90-те години. Използвали са се най-вече за автомобили от висок клас. Някои ключове с лазерно рязане са оборудвани със система за транспондери. Чипът трябва да бъде програмиран за съответния автомобил.

Карта за отключване

Картите, също могат да служат за отключване, въпреки, че нямат типичния външен вид на ключа. Те имат магнитни ленти върху тях, които могат да отварят врати, когато се поставят в заключващото устройство. Картите за отключване са сходни по размер и форма с кредитните карти и се използват в ситуации, когато е необходима повече сигурност и защита. Едни от най-често срещаните места, където ще се сблъскате с този вид устройства, са хотелите. Те са идеални, защото мениджърът може лесно да контролира кои врати да отключи и дори може да анулира картите, ако гостите забравят да ги върнат след престоя си.  Освен това, управителят на хотела, лесно може да наблюдава, кой има достъп до определени места.

Главни ключове

Тези ключове са специално създадени за отваряне на няколко ключалки, а не само на една. Те са полезни, ако сте в ситуация, в която раздавате ключове за няколко различни зони или стаи, но искате да имате достъп до тях, при необходимост. Това е и чудесен начин, да избегнете проблеми, ако някой от притежателите, случайно изгуби ключа си. Много е важно, да внимавате на кого предоставяте главното отключващо устройство. В противен случай, някой може да злоупотреби със силата на неограничения достъп. Загубата на такъв ключ, също може да има лоши последици.

Магнитен чип за отключване

Този тип механизъм за отключване разчита на магнити, които когато са ориентирани правилно, водят до натискане или издърпване вътре в ключалката, преместване на барабаните и освобождаване. Това е пасивна заключваща система, която не се нуждае от някакъв вид електроника, за да активира механизмите.

Механично изрязан ключ

Това е най-често срещаният тип ключ. Те са направени с помощта на някои основни машини и инструменти, което улеснява повечето ключари да изработят същия ключ, когато е необходимо. Гребените и линиите, които са изрязани в него, са само от едната страна. Това означава, че те могат да бъдат лесно дублирани. Затова е много важно да го давате само на доверени хора и да сте много внимателни да не го загубите, тъй като много лесно някой може да го копира.

Смарт ключове

Смарт ключовете за автомобили са подобни на транспондерните. Различават се по това, че са по-напреднали от всички останали, които са в момента на пазара. Собственикът на колата е в състояние да отваря и затваря вратите, и дори да запали автомобила от разстояние. Смарт ключовете имат високо ниво на сигурност, заради трудното им дублиране.

Ключовете за кола могат да бъдат много и различни видове, в зависимост от марката на превозното средство. Ако случайно изгубите, средството за отключване, трябва да сте сигурни, че работите с ключар, който може да ви помогне.

Ключовете за дома или офиса, също са много разновидности, но за съжаление, те могат да бъдат дублирани по-лесно. За да сте сигурни, че сте добре защитени, е необходимо да изберете здрава и качествена брава за вратата си.